Kl. 08.30: Registrering
Kl. 09.00: Programmet starter
Kl. 09.15: Annonseres senere
Kl. 10.00-11.00: Når boka virkelig går godt – hva er suksessformelen?
Vi får møte fire forfattere som har gjort stor kommersiell suksess både i hjemlandet og i andre land. Hva skal til for å stikke seg ut og nå ut til stadig nye lesere? Kanskje får vi suksessoppskriften på hvordan det litterære universet kan sprenge grenser og også blir sjangeroverskridende. Bjørn F. Rørvik (Norge), Arne Kristian Lindmo (Norge), Thomas Brunstrøm (Danmark) TBA
Kl. 11.15-12.00: "Den amerikanske bokbølgen, hva går med i dragsuget?”
Vi hører stadig at ungdom leser lite, det er «dårlig» utvalg av bøker, og de stirrer bare på skjermen, hva gjør det med den nordiske ungdomslitteraturen? Når ungdom skal velge bøker selv, velger de ofte bøker som er populære på «BookTok». Bøkene er på engelsk med sex, romantikk, drama og gjerne en dose magi. Leserne selv mener at de må velge engelsk fordi det ikke finnes like gode bøker på sitt morsmål, men stemmer dette? I panelet møter vi ungdomsbokforfattere som skriver knakende gode ungdomsbøker med lik tematikk som de store «BookTok»-forfatterne.
Panelet består av: Anna Ahlund (Sverige), Ditte Wiese (Danmark) Saara K. Rosted (Finland) TBA. Samtaleleder: Johanna Lindbäck (Sverige)
PARALELLSESJONER
Tellus i INTRO
Kl. 13.00-13.45: Å satse på skolebibliotek – en svensk suksessoppskrift?
Hva kan vi gjøre for å styrke skolebibliotekene, og hva kan vi lære av erfaringer fra våre naboland? Sverige satser så stort på skolebibliotek at de risikerer å mangle skolebibliotekarer. Danmark gjennomførte nylig et nasjonalt løft for å utvikle nye samarbeidsmodeller mellom folkebibliotek og skolebibliotek gjennom prosjektet "Børn og unges læseglæde", og i Norge arbeider Aksjon skolebibliotek målrettet og hardt for å løfte oppmerksomhet rundt fravær av satsing hos myndighetene. Hva kan de nordiske landene lære av svenskenes store løft?
Kl. 14.00-14.45: Read and Exercise: en inspirasjonshistorie fra Norrköping
Bok -og treningsklubben Read and Exercise er et initiativ for unge gutter fra et sosialt og økonomisk sårbart område i Norrköping, Sverige. Ungdommene gikk knapt på skolen, men gjennom bokklubben ble deres selvtillit styrket, og de begynte å prestere bedre på skolen. Nå skal initiativet utvikles til flere steder i Norrköping og i Stockholm. Ungdommene som først deltok i lesesirkelen, skal nå lese høyt for barn i alderen 3-6 år. I tillegg skal Read and Exercise-guttene utdanne og holde foredrag for foreldre i området om viktigheten av høytlesing for barn og lesing generelt. Read and Exercise er et strålende eksempel på hvordan lesing og fysisk aktivitet kan kombineres for å skape positive endringer. Foredrag med Mohammed Albomnajil og Abdullah Fadhil, grunnleggere av Read and Exercise.
Teatersalen i Lillestrøm Kultursenter
Kl. 13.00-13.45: Livsfarlig og livsviktig – eller hvordan formidle forskning til barn?
Sakprosa for barn handler om alt fra biler til bakterier, men hvordan går man frem når tyngre forskningsstoff skal formidles til målgruppa i ord og bilder? Møt Reidar Müller, geolog og forfatter, og tegneserieskaper og illustratør Sigbjørn Lilleeng i samtale med Mikaela Wickström, koordinator for finsk litteratur ved FILI.
Kl. 14.00-14.45: Nordisk fellesskap? Om nytt litterært samarbeid og utveksling
Hvordan kan nordisk samarbeid rundt barnelitteratur styrkes? Hvilke muligheter finnes i kulturell utveksling, og hvordan skape et godt fundament for en felles nordisk plattform? Panelsamtale med representanter fra Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Sápmi, som deltar i prosjektet «Nordisk børnebogsprojekt 2025».
Scenen i Lillestrøm bibliotek
Kl. 13.00-13.45: Stillebøker- der leseren har ordene
Bruk av stillebøker i formidling er for mange både ukjent og rart. Hvordan formidler man bøker uten tekst? Stillebøker er en unik form for bildebøker som forteller historier utelukkende gjennom illustrasjoner. De inviterer til aktiv og inkluderende deltakelse, åpner for kroppslig og sanselig kommunikasjon, og er tilgjengelige for alle uansett alder, språk og leseferdigheter. Hør om hvilke kvaliteter stillebøker har, konkret om hvordan de kan formidles, og hvilke bøker som egner seg til formidling.
Kl. 14.00-14.45: Berätta ditt liv og skriv for framtida!
Hvordan kommer ungdoms muntlige livshistorier til uttrykk i egen tekstskaping? Klarer vi få dem i tale om egne, personlige fortellinger og tekster? Hva skal til og hvorfor er dette så viktig for et bærekraftig liv?
I en panelsamtale ser forsker Ola Henricsson fra Göteborgs universitet og forfatter og formidler Lise F. Grimnes på barn og unges fortellerstemmer, identitet og medskaping i litteraturen med eksempler fra skrivekurs og annet arbeid der skrivekunst møter fortellerkunst. 2 ungdommer fra det norske pilotprosjektet «Skrivekurs for talentfull ungdom» leser fra egne tekster og oppsummerer kort sine erfaringer sammen med skrivelærer Ayse Koca. Moderator: Marius Emanuelsen, kritiker og tidligere skrivekunstlærer ved Nansenskolen.
Fellessesjon og avslutning i Teatersalen
Kl. 15.00-16.00: Ellevill tegnekonkurranse mellom illustratører
Vi avslutter konferansen med et skikkelig kreativ smell! Tre illustratører utfordres til å illustrere en historie på strak arm etter hvert som historien fortelles. Hvordan løser de oppgaven? Dette vil du ikke gå glipp av!