• NBBK2025
  • Bilde: Logoen til Nordisk barnebokkonferanse og illustrasjon av Sissel H. Ringstad

    Nordisk barnebokkonferanse 2025: Boka går!

    Den 22.-23. september har vi gleden av å invitere til Nordisk barnebokkonferanse i Lillestrøm. Vi setter fokus på hvordan går det med barne- og ungdomsboklitteraturen i Norden, og byr på spennende møter, samtaler og diskusjoner!

    Bilde: Logoen til Nordisk barnebokkonferanse og illustrasjon av Sissel H. Ringstad

    Lillestrømbibliotekene, Norsk barnebokinstitutt, Ibby Norge og LESE har gleden av å invitere til Nordisk barnebokkonferanse i Lillestrøm kultursenter den 22.-23. september 2025.

    Nordisk barnebokkonferanse har blitt arrangert av Sølvberget i mange år, men i 2023 meldte de at konferansen skulle legges ned. Nå gjenoppstår den med en ny vri i Lillestrøm, og vi gleder oss til å arrangere en leken barnebokkonferanse!

    Temasetningen for årets konferanse er “Boka går” og spiller på leken “boksen går”, samtidig som vi ønsker å utforske hvor boka er på vei i Norden. Mandag kveld finner vi fram vårt indre barn under en leken festbuffet med bl.a pølser, pizzasnurrer, kaker og voksen-bar.

    Vel møtt til Lillestrøm for inspirasjon, for kunnskap, for nye tanker og nye samarbeidspartnere. 

    Konferansen er støttet av Bergersenstiftelsen og Akershus fylkeskommune, tusen takk for støtten! 

    Her melder du deg på konferansen.

    Fullt program slippes under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer onsdag 4. juni. Det kan forekomme endringer i programmet, og programmet oppdateres fortløpende. 

    Har du noen spørsmål eller innspill til konferansen, kan du kontakte oss på denne eposten. 

    Program mandag 22. september

    Kl. 11.00: Registreringen åpner

    Kl. 12.00: Lunsj i Lillestrøm kultursenter

    Kl. 13.00: Velkommen til Nordisk barnebokkonferanse 2025!

    Mer informasjon kommer.

    Kl. 13.30-14.15: Urolige tider– tydelige stemmer i ord og bilde  

    En samtale mellom Mats Jonsson (Sverige), Nora Dåsnes (Norge) og Rán Flygenring (Island). Samtalen er ledet av kritikeren og forfatteren Erle Marie Sørheim. Miljøkrisen, krig, innvandringsdebatt, minoritetserfaringer og feminisme, det er store temaer som også opptar, og angår barn og unge om dagen. Hvordan bruker bildebok- og serieskapere sine personlige erfaringer når de skaper sine historier? Hvordan lager man gode tegneserier av samfunnsrelevante problemstillinger? Frontene hardes også til, og mange bildebok- og tegneserieskapere opplever sensur – også i Norden. Har vi ulik toleranse i de ulike nordiske landene – og går utviklingen i feil retning hos oss også? Er det noe ved den visuelle litteraturen som gjør den spesielt utsatt for sensur?

    Kl. 14.30-15.15: Lesekrisen under lupen 

    Lesekrise har blitt et sentralt ord i den aktuelle debatten om barns lesing. Men hva handler egentlig lesekrisen om?

    I dette foredraget forklarer og diskuterer den danske leseforskeren Henriette Romme Lund (Ph.d ved Nationalt videncenter for Læsing, Danmark) lesekrisen med utgangspunkt i danske, norske og svenske undersøkelser av barns lesing.

    Kl. 15:15-16.00 Inkludering på ekte  

    En samtale mellom Casper Lund (Tegn TV, Norge), Veronica Salinas (Norsk barnebokinstitutt), Hanna Bovim Bugge (Stiftelsen LESE, Norge) 

    Barn og unge med andre kommunikasjonsformer enn norsk tale- og skriftspråk opplever ofte at litteratur blir brukt som språktrening. Hvordan gi de som bruker minoritetskommunikasjonsformer gode litterære opplevelser på egne spåklinge premisser? Tegnspråk er egne språk, og ikke et supplement til skrift- og talespråket. Hvordan utvikle ny litteratur og arbeide med kunstnerisk uttrykk når litteraturen alltid speiles igjennom en formidler?  Symbolspråket ASK (Alternativ og supplerende kommunikasjon) er også et eget språk - hvordan kan vi utvide språk-begrepet eller problematisere det? Hvordan formidle og nå ut med litteratur til de som trenger andre kommunikasjonsformer og hvilke forsknings- og formidlingsmetoder står sentralt i dag? Med utgangspunkt i konkrete kunstneriske prosjekt med bruk av tegnspråk og ASK, vil panelet reflektere over muligheter og utfordringer i dette feltet. 

    Kl. 16.30-17.15: «Norsken, svensken, dansken og finnen» – livepodcast

    De nordiske landene har i stor grad hver sin litterære offentlighet, men hvor ulike er vi? Hvilke trender ser vi nå, hvilke tendenser kan vi kjenne igjen, og når er vi som mest forskjellige? Og hvor slår stereotypiene inn? En mulig oppklarende podkastepisode med: Julie Arndrup, bibliotekar ved Brønshøj Bibliotek og ansvarlig for Børnebogcast, (Danmark), Mikaela Wickström, litteraturkoordinator FILI (Finland), David Kvamme Høvik, litteraturformidler og skolebibliotekansvarlig Årstad vgs (Norge), og forfatterne og programlederne Charlotte Cederlund og Emma Andersson fra Babbel-podden (Sverige).

    Kl.18.00-22.00: Festmiddag

    Vi inviterer til festmiddag med «barnebursdag» som tema! Pølser, pizza, brus, kaker og snacks i tillegg til variert underholdning fra scenen. Det blir quiz, utdeling av priser, æresgjester og overraskelser! Vi finner fram barnet i oss, knytter nye bekjentskaper og har det gøy sammen!

    Kl. 22.00-24.00: After hours i biblioteket.

    Lyset dempes, musikken skrus opp og vi inviterer til videre dans og fest i biblioteket etter stengetid.

    Program tirsdag 23. september

    Kl. 08.30: Registrering

    Kl. 09.00: Programmet starter

    Kl. 09.15: Annonseres senere

    Kl. 10.00-11.00: Når boka virkelig går godt – hva er suksessformelen?

    Vi får møte fire forfattere som har gjort stor kommersiell suksess både i hjemlandet og i andre land. Hva skal til for å stikke seg ut og nå ut til stadig nye lesere? Kanskje får vi suksessoppskriften på hvordan det litterære universet kan sprenge grenser og også blir sjangeroverskridende. Bjørn F. Rørvik (Norge), Arne Kristian Lindmo (Norge), Thomas Brunstrøm (Danmark) TBA

    Kl. 11.15-12.00: "Den amerikanske bokbølgen, hva går med i dragsuget?” 

    Vi hører stadig at ungdom leser lite, det er «dårlig» utvalg av bøker, og de stirrer bare på skjermen, hva gjør det med den nordiske ungdomslitteraturen? Når ungdom skal velge bøker selv, velger de ofte bøker som er populære på «BookTok». Bøkene er på engelsk med sex, romantikk, drama og gjerne en dose magi. Leserne selv mener at de må velge engelsk fordi det ikke finnes like gode bøker på sitt morsmål, men stemmer dette? I panelet møter vi ungdomsbokforfattere som skriver knakende gode ungdomsbøker med lik tematikk som de store «BookTok»-forfatterne.

    Panelet består av: Anna Ahlund (Sverige), Ditte Wiese (Danmark) Saara K. Rosted (Finland) TBA. Samtaleleder: Johanna Lindbäck (Sverige) 

    PARALELLSESJONER

    Tellus i INTRO

    Kl. 13.00-13.45: Å satse på skolebibliotek – en svensk suksessoppskrift?

    Hva kan vi gjøre for å styrke skolebibliotekene, og hva kan vi lære av erfaringer fra våre naboland? Sverige satser så stort på skolebibliotek at de risikerer å mangle skolebibliotekarer. Danmark gjennomførte nylig et nasjonalt løft for å utvikle nye samarbeidsmodeller mellom folkebibliotek og skolebibliotek gjennom prosjektet "Børn og unges læseglæde", og i Norge arbeider Aksjon skolebibliotek målrettet og hardt for å løfte oppmerksomhet rundt fravær av satsing hos myndighetene. Hva kan de nordiske landene lære av svenskenes store løft?    

    Kl. 14.00-14.45: Read and Exercise: en inspirasjonshistorie fra Norrköping

    Bok -og treningsklubben Read and Exercise er et initiativ for unge gutter fra et sosialt og økonomisk sårbart område i Norrköping, Sverige. Ungdommene gikk knapt på skolen, men gjennom bokklubben ble deres selvtillit styrket, og de begynte å prestere bedre på skolen. Nå skal initiativet utvikles til flere steder i Norrköping og i Stockholm. Ungdommene som først deltok i lesesirkelen, skal nå lese høyt for barn i alderen 3-6 år. I tillegg skal Read and Exercise-guttene utdanne og holde foredrag for foreldre i området om viktigheten av høytlesing for barn og lesing generelt. Read and Exercise er et strålende eksempel på hvordan lesing og fysisk aktivitet kan kombineres for å skape positive endringer.  Foredrag med Mohammed Albomnajil og Abdullah Fadhil, grunnleggere av Read and Exercise.

    Teatersalen i Lillestrøm Kultursenter 

    Kl. 13.00-13.45: Livsfarlig og livsviktig – eller hvordan formidle forskning til barn?

    Sakprosa for barn handler om alt fra biler til bakterier, men hvordan går man frem når tyngre forskningsstoff skal formidles til målgruppa i ord og bilder? Møt Reidar Müller, geolog og forfatter, og tegneserieskaper og illustratør Sigbjørn Lilleeng i samtale med Mikaela Wickström, koordinator for finsk litteratur ved FILI.

    Kl. 14.00-14.45: Nordisk fellesskap? Om nytt litterært samarbeid og utveksling

    Hvordan kan nordisk samarbeid rundt barnelitteratur styrkes? Hvilke muligheter finnes i kulturell utveksling, og hvordan skape et godt fundament for en felles nordisk plattform? Panelsamtale med representanter fra Sverige, Danmark, Finland, Island, Færøyene og Sápmi, som deltar i prosjektet «Nordisk børnebogsprojekt 2025».

    Scenen i Lillestrøm bibliotek

    Kl. 13.00-13.45: Stillebøker- der leseren har ordene

    Bruk av stillebøker i formidling er for mange både ukjent og rart. Hvordan formidler man bøker uten tekst? Stillebøker er en unik form for bildebøker som forteller historier utelukkende gjennom illustrasjoner. De inviterer til aktiv og inkluderende deltakelse, åpner for kroppslig og sanselig kommunikasjon, og er tilgjengelige for alle uansett alder, språk og leseferdigheter. Hør om hvilke kvaliteter stillebøker har, konkret om hvordan de kan formidles, og hvilke bøker som egner seg til formidling. 

    Kl. 14.00-14.45: Berätta ditt liv og skriv for framtida!

     Hvordan kommer ungdoms muntlige livshistorier til uttrykk i egen tekstskaping? Klarer vi få dem i tale om egne, personlige fortellinger og tekster? Hva skal til og hvorfor er dette så viktig for et bærekraftig liv?  

    I en panelsamtale ser forsker Ola Henricsson fra Göteborgs universitet og forfatter og formidler Lise F. Grimnes på barn og unges fortellerstemmer, identitet og medskaping i litteraturen med eksempler fra skrivekurs og annet arbeid der skrivekunst møter fortellerkunst. 2 ungdommer fra det norske pilotprosjektet «Skrivekurs for talentfull ungdom» leser fra egne tekster og oppsummerer kort sine erfaringer sammen med skrivelærer Ayse Koca. Moderator: Marius Emanuelsen, kritiker og tidligere skrivekunstlærer ved Nansenskolen.

    Fellessesjon og avslutning i Teatersalen

    Kl. 15.00-16.00: Ellevill tegnekonkurranse mellom illustratører

    Vi avslutter konferansen med et skikkelig kreativ smell! Tre illustratører utfordres til å illustrere en historie på strak arm etter hvert som historien fortelles. Hvordan løser de oppgaven? Dette vil du ikke gå glipp av!

    Praktisk informasjon

    Sted

    Årets konferanse foregår hovedsaklig i Lillestrøm kultursenter. Alle fellessesjonene foregår i Teatersalen i kultursenteret. På tirsdag skal vi dele oss i parallellsesjoner.  Da vil noen sesjoner foregå i Lillestrøm bibliotek og i salen Tellus. Biblioteket og Tellus ligger i samme bygg rett overfor kultursenteret. 

    Ankomst

    Lillestrøm kultursenter og Lillestrøm bibliotek ligger rett ved Lillestrøm togstasjon og Lillestrøm bussterminal, maks 5 minutters gange. 

    Fra Oslo S tar det 10 minutter med toget, og toget går hvert 10.ende minutt. 

    Kommer du med fly til Gardermoen, bruker toget ca 15 minutter fra Gardermoen til Lillestrøm stasjon. 

    Overnatting

    Disse overnattingsmulighetene finnes i Lillestrøm by:

    Det finnes også mange overnattingsmuligheter i varierende prisklasser i Oslo, som bare er ti minutter unna Lillestrøm med toget.

    Billettpriser

    • Fullt konferansepass: 1500 NOK for begge dager, inkludert lunsj. Festmiddagen er IKKE inkludert.
    • Dagspass: 1000 NOK
    • Festmiddag mandag 23. september: 400 NOK

    Det er EARLYBIRD-billetter tilgjengelig fra 5. mai til 9. juni. Prisene som står oppgitt her, gjelder fra 10. juni. 

    Vil du betale med faktura? Husk å velge "Bedrift" under "Hvem betaler?", og fyll inn ditt navn og e-post, før du fyller ut arbiedsgiver sin fakturainformasjon litt lenger ned. 

    Det vil være et begrenset antall dagspass tilgjengelig. 

    Påmeldingen er bindende. 

    Nordisk barnebokkonferanse 2025: Boka går! tilbys av

    Andre tilbud

    Åpningstider i mai og juni

    Bilde: 17. mai sløyfe

    Våren er her og med det kommer det noen røde dager i mai og juni.

    Lillestrøm kulturkonferanse 2025

    23. oktober arrangeres Lillestrøm kulturkonferanse for fjerde år på rad! Årets tema er kunst, kultur og helse. Hva slags betydning har kunst og kultur egentlig i et menneskets liv?

    Åpningstider i påsken

    Bilde: Gåsunger

    Hestehoven har blomstret, gåsungene har sprunget ut og gatene blir feiet fri for grus. Det er straks påske og da har vi litt andre åpningstider enn normalt.

    Drop-in studentveiledning

    Bilde: Kunnskapsbibliotekar som veileder studenter foto: Siri Ann Gabrielsen

    Med eksamenstid rett rundt hjørnet er det på tide å sette inn et ekstra gir! Er du student eller videregåendeelev kan du komme til Lillestrøm bibliotek på torsdager og få hjelp med oppgaveskriving, kildebruk, søk i databaser og kildekritikk.

    Ny meråpenløsning på biblioteket!

    Bilde: Auralesing

    Lillestrømbibliotekene opplever stadig at brukere enten har glemt lånekort eller ikke har registrert seg som brukere på meråpen løsning. Nå har vi jobbet i lengre tid sammen med systemleverandør for å finne en løsning som er innovativ, inkluderende og intuitiv.

    Bli med å feire uke 17!

    Bilde: Uke 17 logo

    Uke 17 markeres den nasjonale aksjonen Bærekraftsuka, og Lillestrømbibliotekene og Lillestrøm kommune er selvfølgelig med!

    Dagsverk for Down på biblioteket

    Lørdag 22. mars arrangerte Lillestrømbibliotekene en av de største aktivitetsdagene vi noensinne har gjennomført inne i biblioteklokalene våre - Dagsverk for Down.

    En helt unik Nordisk krimaften!

    Bilde: Bibliotekar Elisabeth inviterer til krimaften

    Lillestrøm bibliotek slår virkelig på stortromma når vi nå inviterer inn til en skikkelig festaften på Lillestrøm kultursenter torsdag 10. april. Helt gratis får du muligheten til å møte seks forfattere fra Danmark, Sverige og Norge på scenen i salen Connect.

    Frivillige er en uvurderlig ressurs i biblioteket!

    Bilde: Bibliotekansatt Inger Kristin

    I 2024 ble det avholdt over 1200 arrangement i Lillestrømbibliotekenes seks bibliotek. Veldig mange av disse 1200 arrangementene er faste tilbud som driftes av våre fantastiske frivillige.

    Lihkku beivviin! | Gratulerer med dagen!

    Bilde: Samenes flagg

    Lihkku beivviin! betyr "gratulerer med dagen!" på nordsamisk. 6. februar er samenes nasjonaldag og da passer det bra å løfte frem samisk litteratur!

    Nyttårsforsett trenger ikke være kjedelig!

    Bilde: Konsert på bibliotekscenen

    Nytt år, nye muligheter. I år slår vi et slag for å bruke biblioteket enda mer!